Waterpokken

Waterpokken: besmettelijke virale infectie

Waterpokken is een veelvoorkomende kinderziekte die wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus. Waterpokken: besmettelijke virale infectie die wordt gekenmerkt door rode, jeukende blaren over het hele lichaam. Hieronder volgt meer informatie over wie meestal waterpokken krijgt, hoe het ontstaat, of het besmettelijk is en wat je kunt doen als je kind waterpokken heeft.

Wie krijgen meestal waterpokken?

Kinderen tussen de leeftijd van 1 en 10 jaar hebben de grootste kans om waterpokken te krijgen. Dit komt omdat de meeste volwassenen al immuniteit hebben opgebouwd na een eerdere infectie. Het is echter mogelijk voor tieners en volwassenen om waterpokken te krijgen als ze nog niet eerder zijn blootgesteld aan het virus.

Hoe ontstaan waterpokken?

Waterpokken wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus en wordt meestal verspreid door hoesten of niezen van een besmet persoon. Het kan ook worden overgedragen door contact met de vloeistof in de blaren van een besmette persoon. Het duurt meestal 10-21 dagen voordat de symptomen van waterpokken verschijnen nadat iemand is blootgesteld aan het virus.

Waterpokken: besmettelijke virale infectie

Zijn waterpokken besmettelijk?

Ja, waterpokken is zeer besmettelijk. Het virus kan zich gemakkelijk verspreiden van persoon tot persoon, vooral in drukke omgevingen zoals scholen en kinderdagverblijven. Het is belangrijk om thuis te blijven als je waterpokken hebt om verdere verspreiding te voorkomen.

Wat kun je doen als je kind waterpokken heeft?

Als je kind waterpokken heeft, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij of zij comfortabel blijft en niet krabt aan de blaren, om infectie en littekens te voorkomen. Er zijn verschillende huismiddeltjes die kunnen helpen bij het verlichten van symptomen. Om de jeuk te verminderen, kun je je kind lauwwarm baden met havermout of baking soda. Het is belangrijk om je kind niet te krabben om infectie en littekens te voorkomen. Zorg voor luchtige en comfortabele kleding om de huid te laten ademen. Geef je kind paracetamol om koorts en pijn te verminderen en vermijd aspirine vanwege het risico op het syndroom van Reye. Houd je kind thuis totdat de blaasjes zijn opgedroogd en korstjes hebben gevormd om verdere verspreiding te voorkomen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Nieuwe artikelen! Meer van ons! Alleen voor jou!