Het studiejaar is weer van start gegaan, en voor hbo-studenten en studenten aan de universiteit brengt dit goed nieuws. Dit jaar hebben ook hbo’ers en studenten aan de universiteit recht op de basisbeurs. Ook voor studenten in het mbo verandert er een en ander.
Opmerkelijk genoeg blijkt uit recent onderzoek dat veel ouders van studenten, en de studenten zelf, niet op de hoogte zijn van deze veranderingen. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen studiefinanciering mbo, hbo en universiteit en waarom is het cruciaal dat ouders, evenals studenten, deze informatie begrijpen.
Gelijke studiefinanciering mbo/hbo
Tot voor kort werden hbo’ers vaak geconfronteerd met financiële uitdagingen die hun mbo-collega’s niet hadden. Terwijl mbo-studenten recht hadden op studiefinanciering in de vorm van een basisbeurs en een aanvullende beurs, kregen hbo’ers alleen recht op een OV-studentenkaart en een lening. Dit verschil leidde tot ongelijke kansen voor jongeren die ervoor kozen om een hbo-opleiding te volgen.
Studiefinanciering voor hbo’ers
Met de recente wijzigingen in de wetgeving krijgen hbo-studenten eindelijk dezelfde financiële ondersteuning als mbo-studenten. Dit omvat een basisbeurs en eventueel een aanvullende beurs, die kan oplopen tot honderden euro’s per maand, afhankelijk van het inkomen van de ouders, wat betekent dat financiële steun nu veel toegankelijker is voor deze studenten.
Wijzigingen in studieschuld
Een andere belangrijke verandering betreft de studieschuld. Voorheen bouwden hbo-studenten vooral schulden op door het lenen van studiefinanciering. Nu is de basisbeurs echter een gift als de student zijn of haar diploma binnen de afgesproken termijn behaalt. Dit betekent dat de studieschuld aanzienlijk kan worden verminderd, waardoor hbo’ers na hun studie een financieel gunstigere startpositie hebben.
Voor mbo’ers ook onbeperkt bijverdienen
Een andere gunstige verandering heeft betrekking op de bijverdiengrens. Voor mbo-studenten was er voorheen een limiet aan het bedrag dat ze mochten bijverdienen zonder dat dit invloed had op hun studiefinanciering. Vanaf 1 januari 2024 mogen ook mbo-studenten onbeperkt bijverdienen. De bijverdiensten in 2022 en 2023 worden niet meer gecontroleerd. Dit geeft studenten de mogelijkheid om werkervaring op te doen en financiële onafhankelijkheid te bereiken zonder hun studiefinanciering in gevaar te brengen.
Overstap van mbo naar hbo
Willen studenten overstappen van het mbo naar het hbo dan kunnen ze de studie langer proberen. Ze kunnen zonder terugbetaling van studiefinanciering binnen het eerste jaar stoppen. Als de student ook gebruik maakt van een lening dan moet deze lening wel worden terugbetaald.
Het belang van informatie
Het is verontrustend dat veel ouders niet op de hoogte zijn van deze wijzigingen in de studiefinanciering. Het gebrek aan kennis kan leiden tot gemiste kansen voor hun kinderen, aangezien financiële beperkingen een belangrijke rol kunnen spelen bij de keuze van een opleiding. Daarom is het van cruciaal belang dat ouders zich bewust zijn van de nieuwe mogelijkheden die hun kinderen hebben en hoe deze de financiële last van een opleiding kunnen verlichten. Alle informatie over de komende wijzigingen zijn na te lezen op de website van DUO.