Zorgverzekering

DSW verhoogt zorgpremie voor 2025

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd de zorgpremie voor 2025 met 9,50 euro te verhogen, waardoor de maandelijkse premie uitkomt op 158,50 euro. Deze verhoging is een belangrijke indicator voor andere zorgverzekeraars. DSW verwacht dat de zorgpremie binnen drie jaar boven de 200 euro zal uitkomen.

Voor klanten van DSW betekent dit een stijging van 6,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Hoewel de verhoging minder is dan het jaar daarvoor (11,50 euro extra) en lager dan de kabinetsverwachting van meer dan 10 euro, is het opnieuw een premiestijging na jaren van stijgende kosten. In 2016 lag de premie nog onder de 100 euro per maand.

Oorzaken van de stijging

Aad de Groot, topman van DSW, wijst erop dat er weinig aan de jaarlijkse stijging te doen valt. Dit jaar zijn de oorzaken weer vergelijkbaar. De lonen in de zorg stijgen met 3 à 4 procent, en aangezien ongeveer 60 procent van de zorgkosten uit lonen bestaat, heeft dit directe gevolgen voor de zorgpremie. Daarnaast is er een toenemende vraag naar zorg en de opkomst van dure behandelingen, verergerd door inflatie.

Toekomstige premiestijgingen

DSW is altijd de eerste verzekeraar die zijn premie bekendmaakt, maar andere verzekeraars volgen meestal eind oktober of begin november. Klanten hebben tot eind december de tijd om over te stappen. De Groot verwacht dat de zorgpremie de 200 euro-grens zal overschrijden, deels als gevolg van het kabinetsplan om het eigen risico te verlagen van 385 euro naar 165 euro in 2027. Dit leidt tot een kostenverhoging van zeker 4 miljard euro, wat deels door hogere premies moet worden gefinancierd.

Solidair of niet?

DSW verhoogt zorgpremie voor 2025

De Groot benadrukt dat het lagere eigen risico voordelen biedt, vooral voor mensen met chronische ziekten die vaak hun volledige eigen risico benutten. Dit kan ook zorgen voor minder zorgmijding, waarbij mensen uit angst voor hoge kosten behandelingen uitstellen. Critici vrezen echter dat een lager eigen risico leidt tot een verhoogd zorggebruik en daarmee tot hogere kosten. De Groot gelooft niet dat dit het geval zal zijn; hij stelt dat vroegtijdige zorg juist op lange termijn kosten kan besparen.

Bezorgdheid over hoge premies

Toch blijft de stijgende premie een zorg voor De Groot. Hij wijst erop dat een premie boven de 200 euro voor mensen met een laag inkomen niet haalbaar is. Hoewel het kabinet maatregelen neemt om de stijging te compenseren via belasting en zorgtoeslag, voelt men deze verlichting vaak pas later, terwijl de premiekosten hoog blijven.

Pleidooi voor stelselwijziging

De Groot pleit voor een radicale verandering in het zorgstelsel, waarbij de meeste zorgkosten via belastingen worden gefinancierd, zodat zorgverzekeraars nog maar een kleine premie hoeven te innen. Dit zou de financiële druk op mensen met een laag inkomen verminderen en tegelijkertijd de prikkel voor prijsconcurrentie tussen verzekeraars kunnen verlagen.

Het jaarlijkse overstapseizoen, waarin miljoenen mensen van verzekering wisselen, ziet hij als een probleem. Veel overstappers kiezen niet op basis van de beste zorgverzekering, maar louter voor de laagste premie, wat volgens hem niet in het belang is van de zorg.

Bron: Nu.nl

Nieuwe artikelen! Meer van ons! Alleen voor jou!