Maar al te vaak leidt de invoering van zakgeld in een gezin tot de nodige spanningen. Toch is dit helemaal niet nodig wanneer je samen met je kind in overleg gaat. Veel ouders weten zich er eerst geen raad mee. Het heeft niet zoveel zin om met andere ouders hierover te beginnen want ieder gezin hanteert weer zijn eigen regels. Uiteindelijk gaat het om jouw kind en wil je het wel graag gezellig houden. Zakgeld, wanneer en hoeveel moet ik geven? Hier geven we enkele richtlijnen ter overweging.
Wanneer begin je met het geven van zakgeld aan je kind?
Zowel het Nibud als Wijzer in Geldzaken geven goede tips die je kunt gebruiken als je er niet helemaal uitkomt. Aangeraden wordt om zakgeld te gaan geven vanaf dat je kind ongeveer 6 jaar oud is. Vanzelfsprekend begin je met kleine bedragen, het gaat erom dat hij of zij leert om te gaan met geld. Wat kan ik ervoor kopen en wat moet ik doen als ik net iets tekort kom. Voor een kind van 5 jaar kun je beginnen met 50 cent per week en dit jaarlijks langzaam verhogen zodat je op het 11e levensjaar ongeveer uit zal komen op 2 euro per week. Voor een kind van 12 jaar kun je gaan tot ongeveer 3 euro per week.
Eerst contant geld, later pinnen
Leer je kind in de eerste jaren om te gaan met contant geld. Leren om geld te pinnen kan dan vanaf ongeveer het 10e jaar. Tegen de tijd dat hij of zij naar de middelbare school gaat weet het ook hoe het hiermee moet omgaan. Op de meeste scholen heb je een pinpas nodig om te kunnen pinnen of om contactloos te betalen. Ga samen met je kind eens per week of twee weken even om de tafel zitten om de bij- en afschrijvingen te bekijken. Zo is goed te zien waar het geld aan uitgegeven is en of alles klopt.
Zakgeld geven op een vaste dag en op-is-op
Spreek een vaste dag (en tijd) af wanneer je kind het zakgeld voor de volgende week zal krijgen en maak duidelijk kenbaar dat wanneer het op is, het ook echt op is. Bijspringen is erg verleidelijk maar niet verstandig. Het kind moet leren om te gaan met geld, dit kan soms best even moeilijk zijn.
Wanneer overstappen naar kleedgeld
Wanneer een kind eenmaal op de middelbare school zit kun je naast het zakgeld een budget afspreken voor kleding. Je mag ongeveer uitgaan van 50 euro per maand aan kleedgeld. Maak hierover duidelijke afspraken en dat het niet bedoeld is voor andere uitgaven dan kleding.
Sparen voor iets moois
Open ook een spaarrekening waarop je kind maandelijks een klein bedrag kan sparen. Stel samen een doel op waar hij of zij voor wil gaan sparen. Zo leert het ook, om voor grotere uitgaven, eerst iets zelf bij elkaar te moeten sparen. Voor nog meer informatie over geldzaken, zakgeld, leefgeld of kleedgeld kun je kijken op de websites van het Nibud of Wijzer in Geldzaken.